Rondreis door Zweden – deel 1 Skåne

Wanneer je met de boot in Trelleborg of Malmö aankomt of je neemt de brug tussen Kopenhagen en Malmö, dan kom je aan in de Zweedse provincie Skåne. Dit zuidelijkste deel van Zweden heeft gelijk veel te bieden. Wanneer je van de boot of brug afrijdt dan zit je in het gebied met een aantal mooie stranden. Na een aantal uren op de boot of in de auto kan dat bij mooi weer een fijne kennismaking met Zweden zijn. Zo heb je in het puntje tussen Trelleborg en Malmö de stranden van Skanör of Falsterbo. Hier is het zand wit en het water helder (maar ook fris). Rechts van Trelleborg bevindt zich in het zuidwestelijke deel van Skåne de stranden van Sandhammeren. Als je vanaf Trelleborg deze kant op rijdt passeer je het zuidelijkste puntje van Zweden bij Smygehuk, kun je even kennismaken met het stadje Ystad, bekend van Kurt Wallander, de rechercheur uit de boekenserie van Henning Mankell en kun je de stenen bij Ales Stenar bekijken. Let er wel op dat het in het hoogseizoen erg druk kan zijn, dus een overnachtingsplaats moet je van te voren reserveren. Ook moet je richting de stranden bij Malmö rekening houden met extra reistijd op de wegen.

Na onze aankomst in Trelleborg met de ferry vanuit Rostock, zijn we rechtsaf gegaan en na een korte stop bij Smygehuk parkeerden we de camper bij Ystad. Je hebt hier een camperplaats, maar wij parkeerden kort aan de Spanienfararegatan waar je een paar uur gratis kunt staan met parkeerkaart. In Ystad hebben we Zweedse kronen gepind, zagen we de oude Wallander politieauto en hebben we heerlijk ijs gegeten bij Glassmakeriet. Doordat we pas om half twee in de middag in Trelleborg aankwamen was het al gauw vijf uur en tijd een overnachtingsplek te zoeken. We hadden Loderup Camping bedacht of anders in de buurt van Ales Stenar, maar hier was alles vol (toch reserveren dus). Uiteindelijk na wat rondbellen moesten we een dik half uur naar het noorden rijden en konden we overnachten op camping Ängdala nabij Kivik. Hierdoor hadden we op dag 2 geen bezoek aan Olof Victors Bakkerij, vertrokken we op tijd richting het volgende stadje in Skåne, namelijk Kristianstad. Hier parkeerden we bij het Naturum Vattenriket, waar we genoten van de stilte en de vogelgeluiden. We liepen langs het infocentrum naar het centrum van de stad alwaar niet heel veel te doen was. Na het doen van boodschappen bij de lokale Lidl reden we verder richting de provincie Blekinge. We verlieten Skåne om Zweden verder te ontdekken, maar doordat we niet via Denemarken naar huis durfden ivm Corona, kwamen we er aan het einde van de reis terug voor de nachtferry van Trelleborg naar Travemünde.

Voorafgaand aan de bootreis die ons terug richting huis zou brengen verbleven we nog op FirstCamp Mölle – Högenäs. Dit ligt vlak aan het Kullaberg reservaat. Mölle is een klein dorp met een haven en wat restaurantjes en vanaf hier ligt een weg naar het uiterste puntje met de Kullaberg vuurtoren. Op dit puntje van Zweden kun je heerlijk wandelen en ook Fietsen (zowel ATB als Race), waarbij je wel rekening moet houden met steile stukken met percentages boven de 15%. De laatste dag reden we via Falsterbo Strandbad waar je heerlijk een dag aan zee kunt vertoeven. Het parkeren kost er 60 kronen per dag, wat neer komt op zo’n 5,80 Euro. Er zwommen wel kwallen in zee, maar deze bleken onschuldig. Al met al waren dit fijne laatste dagen in Skåne en in Zweden.

Onze belevenissen in andere provincies van Zweden zijn beschreven in de volgende delen van onze ‘Rondreis door Zweden’ blog