De Italiaanse Bloemenrivièra: van Genua naar Monaco

De zomer van 2019 hebben we twee weken doorgebracht in Italië. We zaten aan de Ligurische kust tussen de Franse Grens en de stad Genua (Genova) aan de middellandse zee. Deze streek staat beter bekend als de Bloemenrivièra.

Het gedeelte waar wij verbleven is niet de gehele Bloemenrivièra. Deze loopt namelijk nog verder dan Genua, namelijk voorbij La Spezia naar Toscane. Een van de bijzonderheden aan deze kust is de drukke weg de SS1 oftewel de Via Aurelia, die vanaf Rome via Livorno, Pisa en Genua naar de Franse grens bij Ventimiglia loopt en ongeveer 697 kilometer lang is. Tussen Genua en Ventimiglia gaat de SS1 langs de kust van bebouwde kom naar bebouwde kom en met de (zomerse) drukte in dit gebied is dit geen snelle verbinding. Daarom loopt er parallel een snelweg door het gebied die je sneller van plaats naar plaats brengt, zij het wel tegen betaling van tol. Deze SS1 voert ook door de plaats waar wij verbleven, namelijk Diano Marino in de provincie Imperia.

Langs de kust liggen dus vele plaatsen en dorpen en velen zijn klassiek Italiaans: smalle straatjes, mooie pleinen en lekker druk. De plaatsen die direct aan de Middellandse zee liggen, zijn in beginsel nog vlak, maar al gauw lopen de wegen en straten steil omhoog. Ook de SS1 die langs de kust slingert kent de nodige hoogteverschillen. Voor de gewone Nederlandse toerfietser is het hier dus niet fijn fietsen. Je kunt dan ook beter een racefiets of MTB meenemen of ter plaatse een huren. Desondanks is er wel een leuke fietsactiviteit voor het hele gezin, namelijk de Pista Ciclabile. Dit fietspad loopt over de oude spoorbaan tussen Genoa en Ventimiglia en is voorzien van een mooie laag asfalt van 24 kilometer lang. Je kunt hiervoor aan de start of langs de route (niet altijd even goede) fietsen huren, bijvoorbeeld bij NoloBici in San Lorenzo al Mare. Hiermee fiets je heerlijke kilometers langs de zee en door spannende tunnels. Uiteraard kun je ook even afkoelen in de zee of eten in een van de vele restaurantjes langs de route of een klein stukje van de route af. Dit is echt een aanrader met kinderen! Meer informatie vind je op de website bloemenriviera.nl.

In Diano Marina verbleven we net buiten het dorp op camping Edy. Met 90% stacaravans niet echt een camping, maar meer een vakantiepark. De reviews van dit park op Zoover en Tripadvisor dekken de lading wel. Ik zou hier niet met mijn caravan willen staan, maar de stacaravans zijn verder prima. Het dorp zelf ligt op loopafstand en heeft voldoende restaurantjes en lekker ijs te koop. Ook bij de restaurants heb ik Tripadvisor gebruikt en ook dat klopte qua recensies van goede en minder goede restaurants. De stranden in Diano zijn niet heel bijzonder en net als langs de hele kust is 95% particulier dus betaald strand. Met 4 personen betaal je al gauw 30 euro of meer voor een dag(deel) met bedjes en parasol. Als je goed zoekt, vind je op een kleine rijafstand wel leuke gratis stranden in bijvoorbeeld in San Bartolomeo al Mare.

Vanuit Diano Marino is ook veel te doen: dagtrips naar steden als Genua (met de trein), Monaco of Turijn. Verder mooie plaatsen of dorpjes zoals Imperia, Cervo en Ventimiglia. En je kunt er naar hartenlust wandelen of hiken. Uitdagende routes zijn te vinden op sites als routeyou. Zodra je wat kilometers landinwaarts gaat kom je al gauw op hoogte en krijg je een paar mooie vergezichten voorgeschoteld. Voor wandelaars en ook voor de getrainde fietsers liggen er enkele mooie routes te wachten. Het is ook niet zo gek dat profrenner Steven Kruijswijk vanuit Monaco regelmatig een route langs de kust gevolgd door een stuk landinwaarts als training gebruikt.

De Italiaanse Bloemenrivièra is zeker een bezoek waard. Langs de kust vind je levendige plaatsen met lekker eten en voldoende vertier. Deze toeristische dorpen zijn over het algemeen niet heel rustig en hier kamperen met een tent of caravan vereist de nodige flexibiliteit. Kleine kampeerplekken en soms flinke manouvreeracties voor de chauffeurs met caravans. Toch zou je hier minimaal een keer geweest moeten zijn om het Italiaanse leven in deze mooie regio te ervaren.