Review WAHOO ELEMNT ROAM

Routes maken

Het maken van mooie routes voor fietstochten in de eigen omgeving, maar ook in andere provincies in Nederland of over de grens is een van mijn grote hobby’s. Fietsen langs grote doorgaande wegen wil ik zoveel mogelijk mijden, auto- en fietsluwe wegen hebben zo mijn voorkeur. Het plannen van routes aan de hand van knooppunten is een goede optie, maar regelmatig kom je dan op fietspaden die je met je dunne racefietsbandjes niet wilt berijden. Daarom plan ik mijn routes met Strava en Komoot, ondersteund met Google Maps voor de streetview, voor zover dat mogelijk is. Het is nog altijd jammer dat dat niet in alle omliggende landen beschikbaar is.

Garmin of Wahoo… of toch Sigma

Voorheen fietste ik mijn rondjes dan aan de hand van de route die ik op mijn Garmin Oregon outdoor navigatie had gezet. Een veelzijdig apparaat voor alle outdoor activiteiten die er maar zijn. Toch voldeed het apparaat niet helemaal en was hij wat groot en zwaar voor op je stuur. Ik wilde graag een gespecialiseerde fietsnavigatie met meer fietsgerichte opties en gegevens. Ik bekeek daarom de verschillende mogelijkheden van Garmin, maar ook Wahoo en Sigma. De laatste was voor mij wat onbekend, Garmin voor mij het meest bekend en Wahoo kende ik van medefietsers.

Na het lezen van reviews besloot ik voor de nieuwe Wahoo te gaan. Met een mooie kortingsactie bij de Futurumshop heb ik uiteindelijk de Wahoo ELEMNT ROAM besteld. Deze werd ondanks de Coronadrukte snel geleverd en zo blij als een kind opende ik de doos. Een luxe verpakking kwam tevoorschijn met een beknopte handleiding, een fietssteun en het apparaat zelf. Ik had de app op mijn smartphone al geïnstalleerd dus het was een kwestie van aan doen, koppelen via de QR code en beginnen maar. Uiteraard begin je zonder die handleiding, want hoe beknopt ook, je gaat er gewoon mee aan de slag. En dat lukt prima, de bediening is eenvoudig met de knoppen die het toestel rijk is. Lekker door de menuopties scrollen en de pagina’s bekijken die het kleine, maar heldere apparaatje rijk is. Op de app zie ik dat de kaarten geüpdate moeten worden, maar daarvoor is er geen geheugen beschikbaar. Dat is balen, dat zoek ik nog wel een keer uit. Eerst testen, dan checken. De degelijke fietssteun is snel gemonteerd en de routes uit Strava zijn in mum van tijd gesynchroniseerd in beeld. Via je telefoon kies je eenvoudig een route die dan op de navigatie geselecteerd en klaargezet wordt: klaar voor de start… af!

Gebruik tijdens het fietsen

Zo gezegd zo gedaan en al fietsend volg je het zwarte pijltjes spoor op de pagina ‘Kaart’. Je ziet hier alleen de snelheid in beeld, maar al navigerend met de knoppen zie je op andere pagina’s alles wat je moet weten. Maar dit leidt wel wat af van de weg en andere weggebruikers. Toch maar even een pauze nemen voor strekoefeningen, water en wat eten en de instellingen eens bekijken. Wanneer je telefoon bij de ELMNT ROAM is dan zie je op je telefoon alle gegevens die je gefietst hebt, maar je kunt ook ter plekke de instellingen aanpassen zodat je pagina ‘Kaart’ ineens veel meer informatie geeft dan alleen je snelheid. Fijn dat een aanpassing in je instellingen direct getoond wordt op je apparaat. Eenmaal thuis toch maar even de handleiding erbij gepakt en diverse instellingen geoptimaliseerd. Helemaal goed en klaar voor de volgende ritten. Ik gebruik het apparaat met zelfgemaakte routes, maar ook door het ingeven van een adres en een paar dagen later gebruik ik hem op een ATB route.

Afwijken van je route
Zowel op de racefiets als op de ATB rijd ik een paar stukken door dicht bebost gebied. De GPS raakt dan wel de route kwijt. De Wahoo ziet dit direct en gaat herberekenen. Dit herberekenen gaat niet erg vlot en is nog niet klaar als ik alweer op de route terug ben. Later test ik het door expres een andere weg te nemen dan gepland, maar ook dan komen de in de handleiding beloofde blauwe pijltjes niet tevoorschijn. Ik doe blijkbaar toch iets niet goed en in de handleiding vind ik het antwoord niet. Even zoeken op Google leert mij dat er iets met de kaarten aan de hand moet zijn. Oh ja, stom, die moest ik nog updaten!! Eerst maar ruimte gemaakt en heel wat kaarten verwijderd. Er zijn werelddelen en landen waar ik voorlopig toch niet fiets en als ik daar wel ga fietsen, dan installeer ik de specifieke kaart wel. Zo werkt het ook met openstreetmaps en Garmin. Na het verwijderen de kaarten van landen en delen van landen geïnstalleerd waar ik wel ga fietsen en toen maar weer op pad. En ja, nu gaat het goed!! Afwijken van de route geeft nu een snelle herberekening en blauwe pijltjes terug naar mijn origineel geplande route.

Strava Live en andere koppelingen

Wanneer je de Wahoo met Strava of andere apps als Komoot en Ride with GPS gekoppeld hebt dan worden alle gemaakte routes gesynchroniseerd zodra er een koppeling is tussen het apparaat en je telefoon. De Wahoo synchroniseert ook alle segmenten die je voorzien hebt van een ster zodat je deze onderweg kunt gebruiken. Helaas kun je op de Wahoo geen route ter plekke aangeven zoals bij de Garmin. Bijvoorbeeld een rondje van 60 km vanaf je huidige locatie richting het zuiden. Wanneer je je route fietst en je komt in de buurt van een van je favoriete segmenten dan geeft de Wahoo dat aan en telt af tot de duidelijke melding ‘GAAN’! Dan kun je de strijd aangaan met de KOM/QOM of je eigen PR. Bij mij helpt dit wel om mijn gemiddelde snelheid omhoog te krijgen, maar het kan ook stressvol zijn als je de nodige segmenten achter elkaar hebt en je bent nog niet hersteld van de vorige poging. Maar cool is het wel.

Ook is het mogelijk met trainingsapps te koppelen zoals TrainingPeaks. Ik geloof dat dat echt werkt om een betere fietser te worden, maar aangezien ik meer een toerfietser ben laat ik dat betaalde abonnement even zitten. Je kunt je geld wel kwijt aan abonnementen voor apps tegenwoorden. Wanneer je je tocht beëindigd hebt sluit je de activiteit af en voor je het weet staat de activiteit al in de gekoppelde apps. Daar deed Garmin Connect toch echt langer over.

Eerste conclusie

Na een paar weken de Wahoo ELEMNT ROAM gebruikt te hebben en nu alle instellingen naar wens ingesteld staan ben ik uitermate tevreden met het apparaat. De batterijduur is prima, scherm is top en de verschillende koppelingen met apps werken perfect. Ook is het leuk dat je jezelf toonbaar kunt maken aan andere Wahooligans, zodat je andere Wahoo fans tegenkomt onderweg! Het enige mindere is echt het niet kunnen maken van een rondje vanaf de huidige locatie. Voor de rest geniet ik van het apparaatje en de gegevens die het geeft en zie ik ernaar uit met de Wahoo te gaan klimmen in de heuvels en bergen. Want dat is de enige optie die ik nog niet heb kunnen testen!