Fietstocht door Flevoland

Tussen twee werkopdrachten had ik twee dagen vrij. Ik besloot deze dagen te benutten door ergens te gaan fietsen waar ik nog niet eerder gefietst had. Dit om weer verder te gaan om alle gemeenten in Nederland te fietsen volgens de Longtermchallenge die ik gekoppeld heb aan mijn Strava account. Aangezien ik de provincie Groningen bijna vol heb en Drenthe helemaal wilde ik wat verder zuidelijk gaan om wat nieuwe gemeentes te fietsen. Ik boekte daarom een overnachting bij B&B Onder de dekens aan de rand van het centrum van Harderwijk. Een B&B met goede faciliteiten die betaalbaar en een mooi centrale uitvalsbasis is voor fiets- en wandeltochten in de directe omgeving van Harderwijk. Van hieruit kon ik dus een heel aantal gemeentes onder Zwolle aandoen.

Na aankomst en check-in zat ik al gauw op de fiets. De weeromstandigheden waren behoorlijk goed met een temperatuur net boven de tien graden en zon, maar wel met een frisse noorderwind. Voor de namiddag had ik een tocht van een kleine 70 kilometer gepland door Flevoland. Een provincie die maar 6 gemeentes heeft, waarvan ik er vandaag 4 wilde doen om de provincie zo goed als vol te krijgen, op de gemeente Urk na. Vanaf P1 bij Harderwijk vertrok ik langs de nieuwe woonwijk Waterfront en was ik na het aquaduct al direct in Flevoland. Hier ging ik rechtsaf zodat ik een stuk langs het Veluwe meer richting Biddinghuizen en Dronten reed. Wanneer de zon schijnt voel je je echt in een toeristisch mooi gebied en ben je ook zo bij een camping en landal park Veluwemeer. Vanaf hier verliet ik de waterkant en ging ik het binnenland van Flevoland in. Ik reed door een mooi stuk van het Harderbos en na wat links en rechts afslaan was ik als over de doorgaande weg richting Lelystad. Hier volgde een stuk van zo’n 10 kilometer rechtdoor langs het vakantievliegveld van de toekomst tot in Lelystad.

Aviodrome Lelystad

In Lelystad bleef ik links van de ringweg rijden tot ik bij een stuk industrieterrein kwam met bouwmarkten en tuincentra. Hier ging ik linksaf en liet ik Lelystad alweer achter me om richting Almere te rijden. Hier volgde het mooiste deel van de route, namelijk door het Oostvaardersveld. Een mooi aangelegd natuurgebied met wel weer een lange rechte weg die er doorheen loopt. Toch valt er genoeg te zien en moest ik ook even in de remmen om drie reeën over te laten steken. Heerlijk toch! Na een aantal mooie kilometers over de doorgaande weg met beklimming van de Knardijk en een slingerend fietspad (met soms erg slecht asfalt) kwam ik al gauw in Almere uit. Om binnen de 70 kilometer te blijven pikte ik maar een klein stukje Almere mee en via het Ibispad was ik snel Almere weer uit. Hoewel in onderweg nog wel bijna was geschept door een grote tractor die mij geen voorrang gaf en mij vol gas voorbij reed, terwijl ik van rechts kwam.

Nu was ik in de gemeente Zeewolde, waar ik de rest van de kilometers in Flevoland zou doorbrengen. Na een stuk tegen de wind in, kwam ik op een nieuw betonnen fietspad en reed ik tussen de koeien langs een in ontwikkeling zijnde windmolenpark. Onderweg kon ik nog een geocache oppikken, maar gezien de offroad route ernaar toe liet ik deze maar gaan. Na dit leuke fietspad kwam ik weer op een doorgaande weg, welke ik weer flink wat kilometers rechtdoor moest volgen, met volle wind tegen. Dit was dus afzien. Gelukkig kwam ik weer bij de Knardijk en hier ging ik met wat zijwind verder overheen. Een leuk stuk met klinkerwegen, betonpaden, een tunneltje en schapenpaden. Hier kon ik lekker doortrappen zodat het Veluwemeer en Harderwijk weer in beeld kwamen. Nog even een stuk volop tegen de wind in om dan met het aquaduct af te sluiten. Via de nieuwbouwwijk was ik weer bij de auto en ging ik weer terug naar het B&B voor een heerlijke douche en daarna het zoeken naar wat te eten in coronatijd.

Na wat meeneem-eten en een wandeling door Harderwijk plofte ik op mijn heerlijke bed in het bed en breakfast. Mijn conclusie van de dag was dat het leuk was om een keer door Flevoland te toeren en dat er echt mooie stukken te fietsen zijn, maar dat er ook veel lange en saaie stukken zijn. Er zijn natuurlijk maar weinig steden en dorpen en fiets je veel door niemandsland. Je moet vooral genieten van de weidse uitzichten en dan lijkt Flevoland natuurlijk erg veel op Groningen en is het niet echt vernieuwend. Toch was ik moe en voldaan, omdat Flevoland nu van de to-do list af kan en ga ik gauw slapen om morgen een tocht over de Veluwe te maken.