Fietsronde camping la Grappe d’Or in Meursault – Bourgogne

Deze zomer (2018) verblijven we met de caravan twee en een halve week in de Ardeche. Aangezien de temperatuur in heel Europa al een tijdje zeer hoog is, reizen we er in 3 dagen naar toe in plaats van de geplande reis met slechts 1 overnachting. Nadat we dag 1 op de camping Krounebierg in Mersch net boven Luxemburg gestaan hebben, reizen we de tweede dag door naar Meursault. Hier ligt camping La Grappe d’Or in het glooiende landschap van de Bourgogne. Het uitzicht van de camping is gericht op de vele wijnvelden die je hier vindt. Als we er rond 14:00 uur aankomen is het ruim 30 graden en we plonsen dan ook zo snel als kan in het zwembad. Na het avondeten besluit ik nog even een rondje te gaan fietsen, hoewel de temperatuur nog altijd rond de 30 ligt. In Nederland heb ik op het laatste moment nog een ronde van ongeveer 30 kilometer in elkaar geflanst zodat ik nog even een dik uur los kan gaan in de directe omgeving van de camping om zo wat van het departement ‘Côte d’or’ te ontdekken. De route heb ik gemaakt aan de hand van twee Strava segmenten, allebei klimmetjes van de 4e categorie.

Op de camping zelf zijn de wegen van grind en dus niet ideaal, maar al snel kom ik op het asfalt. Vanaf de camping ga ik linksaf, maar dan meteen rechtsaf de D23 op richting Monthelie. De weg loopt gelijk licht omhoog en dat blijft zo als ik de D973 oversteek en de weg naar Monthelie blijf volgen. Nadat ik het dorp Monthelie uitrijd lopen de percentages op en zit ik op een Strava-segment met een gemiddelde 6% over 600 meter. Ondanks de warmte kom ik deze klim gemakkelijk over, waarna ik rustig afdaal over de D23 naar het kruispunt met de D17. Op dit kruispunt neem ik ook daadwerkelijk de D17 en ga ik richting Meloisey / D906. Hier start ook gelijk de eerste van de twee geplande segmenten, namelijk Falaises de St Romain. Falaises zijn kliffen in het Nederlands dus waarschijnlijk gaat de klim naar een soort van plateau.

Het segment is 6,4 kilometer lang en de eerste kilometers op de D17 zijn meer vals plat dan echte klimkilometers. De weg loopt tussen wat weilanden en struiken en bomen door. Ook hier is het gras inmiddels behoorlijk geel geworden. Na zo’n 2 kilometer kom ik op een Y-splitsing en vervolg ik mijn weg richting Saint-Romain. Het stijgingspercentage gaat nu richting de 3 a 4 procent en de omgeving wordt wat meer bosachtig. Zo tussen de bomen is het met deze temperaturen behoorlijk benauwd  en dat merk ik behoorlijk. Op het hete asfalt valt deze klim me wel behoorlijk zwaar, zeker wanneer de stijging naar 5 tot 6 procent gaat. Na weer 3 km geklommen te hebben kom ik opnieuw bij een splitsing waar ik rechts aanhoud en vervolg ik de doorgaande D17. Dit is het begin van de laatste 1,5 kilometer klimmen met daarin een dubbele haarspeldbocht. Na een kleine 25 minuten ploeteren kom ik op de top en op het kruispunt waar ik aankom ga ik linksaf de D17i richting de Falaises.

Ik bevind me inderdaad op een soort van plateau en wordt getrakteerd op een mooi uitzicht over het dal en Meursault. Daarna daal ik af naar Baubigny en la Rochepot, hoewel er af en toe ook weer wat stukjes stijgend zijn. Nadat ik nog weer een klimmetje volbracht heb om uit het dorp la Rochepot te komen, volgt er een heerlijke afdaling over 2,35 kilometer naar Saint-Aubin. Ik haal een max van ruim 60km per uur en leg de afdaling af met een gemiddelde van ruim 53km per uur. Bij Saint-Aubin aangekomen houd ik links aan en doe dat aan het einde van het dorp bij het oorlogsmonument nog een keer en fiets ik richting Gamay. Nog voor ik in Gamay ben begint de weg al weer te stijgen en in het dorp zelf moet ik scherp rechtsaf slaan om de route naar Blagny te vervolgen. Dit is het tweede segment van de 4e categorie die ik gepland had. het korte stukje door het dorp wordt gevolgd door een stukje tussen de wijnvelden door. De weg kenmerkt zich door bijzonder slecht asfalt en de tractoren die hier gereden hebben maken het er niet comfortabeler op. Ik moet echt even volle bak en heb het meer dan zwaar op dit stuk met gemiddeld 9% stijging. De eerste meters waren nog ver onder de 9 procent dus deel twee van deze 1,2 kilometer gaat ver boven de 9 procent en ik heb dan ook een soort van ‘Eyserbosweg-gevoel’. Piepend en krakend bereik ik de top en met het excuus dat ik een foto van het mooie uitzicht moet maken, ben ik blij dat ik even van de fiets af kan. Poeh dat was een zware klim zeg!

Ik heb er inmiddels 24 kilometer opzitten en ben al een dik uur onderweg. Dat het rondje me dus meer dan tegenvalt is me ook in tijd al wel duidelijk. Het zijn natuurlijk ook wel pittige omstandigheden om in te fietsen, maar toch! Gelukkig kan ik nog wat kilometers dalen en is het laatste stuk gevuld met wat kleine heuveltjes omhoog en omlaag. De camping is toch net iets hoger gelegen dan het dorp zelf, maar deze hoogtemeters doorsta ik gelukkig nog prima. Moe maar voldaan kom ik weer bij de caravan aan en heb ik ruim 1 uur en 20 minuten op de klok. Ach op dit soort dagen maken tijden en gemiddelden niet zoveel uit, het is daarbij ook nog eens voor het eerst dat ik mijn racefiets gebruik op een overnachtingscamping. Al met al is het mooi meegenomen dat ik hier nog wat kon fietsen.

Na een middag en avond hier zijn kom ik tot de conclusie dat deze omgeving wel geschikt is voor een verblijf van een paar dagen, bijvoorbeeld voor een bezoek aan Beaune en een wijnboerderij. We moeten echter weer door en met deze temperaturen ga je ook niet even leuk een stad bezoeken. De volgende ochtend pakken we dus alles snel weer in en rijden we door naar de Ardeche op weg naar een volgende fietstocht.