Fietsen in de Ardèche: retourtje Saint-Jean-le-Centenier naar Aubenas

Nadat we aangekomen zijn in de Ardeche hebben we de caravan op onze gereserveerde plaats 3 op camping les Arches in Saint-Jean-le-Centenier neer gezet. In Nederland heb ik al wat mogelijke fietsroutes uitgestippeld en vlak voor vertrek zie ik op Strava dat een oud-collega vanaf dezelfde camping ook al druk aan het fietsen is daar. Ik maak daarom maar even gebruik van zijn gefietste rondjes om nog wat routes erbij te maken. Een maal op de plek is het behoorlijk warm de eerste dagen en dus besluit ik om op de derde vakantiedag vroeg te gaan fietsen. Helaas heeft de weer-app slecht nieuws voor me, want uitgerekend deze ochtend worden er enkele regenbuien verwacht. Hoewel ik natuurlijk een mooi weer fietser ben, besluit ik me toch voor een fietstocht klaar te maken. Ik spring nog voor half 9 op de fiets en wie weet kan ik wel wat om de buien heen fietsen. Deze eerste ronde wil ik niet al te veel hoogtemeters maken en dus ga ik via een eenvoudige route naar Aubenas om vanuit daar met wat korte of makkelijke klimmen richting camping weer te gaan. Er staan deze ochtend zo’n 50 km op de agenda, de ervaring leert dat genoeg is om wat aan de omgeving te wennen.

Vanaf de camping ga ik rechtsaf richting Mirabel en dit is gelijk al wel een kilometer of 3 met lichte stijging en een kort steil stukje. Op het kruispunt van de D458 en de D258 ga ik linksaf richting Villeneuve-de-berg, een heerlijke afdaling waar ik zo in op ga dat ik na 2,5 km mijn geplande afslag rechtsaf over het hoofd zie. Gelukkig ben ik er snel achter en zit ik zo weer op de geplande route. Deze binnendoor route heb ik zo gepland om in het dorp Lavilledieu te komen, zonder dat ik over de de drukke N102 hoef te rijden. Aan het einde van de weg vervolg ik rechtsaf mijn route richting Lavilledieu en na het passeren van het plaatsnaambordje heb ik opnieuw de keuze om of de N102 te nemen of rechts af te buigen en op de binnenwegen te blijven. Ik kies voor het laatste en rij de ‘Chemin de la Serre’ op, waar ik met een behoorlijke tegenwind te maken krijg. Nadat ik twee keer linksaf ga, kom ik in het dorp uit waar ik mijn route richting Aubenas wil vervolgen. Hier loop ik tegen het nadeel van routes plannen vanuit Nederland aan… de track vervolgt over een tweetal onverharde wegen, waardoor ik alsnog de N102 vanuit Lailledieu naar Aubenas moet volgen. Het is een brede, maar wel stijgende weg en er is ruimte genoeg voor de snellere voertuigen om me in te halen. Ik hoef me dus niet opgelaten te voelen dat ik al klimmend het verkeer ophoud. Ik ben overigens ook meer bezig met de lucht die steeds meer dichttrekt met donkere wolken. Als ik de slingerende afdaling richting Aubenas inzet is het dan ook echt even oppassen geblazen. Door het drukke verkeer en met mijn daalsnelheid moet ik af en toe even in de remmen of de gaten in het wegdek ontwijken. Uiteindelijk bereik ik veilig de lange rechte brug over de rivier de Ardèche en vervolg ik mijn weg naar Aubenas. In Aubenas kom ik aan bij een grote rotonde bij het industrieterrein en ga ik rechts de D104 richting Privas op. Ik heb mijn route om deze grote plaats heen gepland en gezien de drukte die ik ervaar lijkt dat een goede keuze. Ook hier zit een breed gedeelte naast de weg zodat ik de ruimte heb en snel bij de volgende rotonde aankom waar ik weer de binnenwegen kan nemen.

Ik volg de D259 en daarna de D218B die me eerst naar Saint-Privat en dan naar Ucel brengen. Hier stop ik even om wat te eten en van het uitzicht op Aubenas en de rivier de Ardèche te genieten. Inmiddels heb ik wat sputters regen gevoeld, maar het heeft niet veel om het lijf, gelukkig maar. Na mijn korte pauze ga ik bij de rotonde rechts en begin ik aan de klim naar Saint-Julien-de-Serre. Een klim van de 4e categorie met een gemiddelde van 3% over zo’n 3,5 km. Een lekker klimmetje om de vakantie in de Ardèche mee te beginnen, maar als het na 1 kilometer behoorlijk begint te regenen wordt het iets minder lekker. Vlak voordat ik aan deze klim begon kwam er een lokale wielrenner voorbij (waarom fietst men hier zonder helm?) en dat wordt al snel mijn mikpunt. Ik ga vakkundig erop en erover en op het moment dat hij probeert bij mij aan te haken ga ik rechtsaf verder richting Saint-Julien-du-Serre en vervolg ik de route via de D216 en D259 terug naar Saint-Privat. Afdalen met regen blijft wel een dingetje, maar met mijn schijfremmen bent ik dan altijd wel weer blij. Ik doe rustig aan en na de afdaling ga ik in Saint-Privat weer links richting de rotonde op D104, die ik deze keer kruis. Na de rotonde vervolg ik de D259 richting Lussas en dan blijkt dat ik het mooiste voor het laatst heb bewaard. Een mooie klim volgt! De Montee Echelette zoals Strava het noemt met een paar haarspeldbochten erin waar ik een mooi uitzicht heb, maar ook onweer in de verte zie. Gelukkig ga ik de andere kant op nu, weg van de buien en is het weer droog. Al fietsend maak ik snel een foto en na de klim (4e cat, 2,5km, 5%) daal ik af tot in Lussas.

Lussas is een klein dorp en met deze grijze omstandigheden niet echt een fleurige plaats. Ik doorkruis het dorp en vervolg mijn route richting Mirabel. Dit is weer een ander soort klim die me over een lang, recht en open stuk leidt. Het is inmiddels weer wat begonnen met regenen en de 4 kilometer die ik moet klimmen om in Mirabel te komen vallen we nu wel zwaar. Gelukkig ben ik niet de enige fietser en kan ik twee keer op ATB-ers mikken om naar toe te rijden. Ik bereik uiteindelijk Mirabel en hier kan ik kiezen om rechtsaf naar de camping terug te fietsen of het dorp in te gaan en dan via het ‘Chateau de Mirabel’ terug te fietsen. Omdat het weer droog is besluit ik het laatste te doen en via een steile klim van 8% gemiddeld kom ik bij het kasteeltje aan, maar door de harde wind en donkere lucht stop ik niet om even te kijken. Misschien had ik dat beter wel kunnen doen want ineens breekt er een onweersbui los. Ik zoek beschutting aan de kant van de weg onder een dichtbegroeide struik om even wat te eten en te drinken en de bui af te wachten. Het wegdek is namelijk zo slecht dat ik het met dit weer niet aandurf om met deze felle regen te gaan afdalen. Als na een dik kwartier het onweer wegtrekt en ik verkleumd ben wil ik toch graag terug. Ik begin aan de afdaling tussen Mirabel en Saint-Jean-le Centenier waar ik heel rustig aan doe. Slecht en nat wegdek, tegenliggers en een paar verraderlijke haarspeldbochten laten me vaker in de remmen knijpen dan ik wilde. Mijn spieren zijn behoorlijk afgekoeld en het laatste stukje richting het dorp is nog even weer steil. Ik kruip omhoog en kan dan lekker afdalen naar de camping.

Als ik het rondje evalueer dan moet ik de route even goed bekijken los van de weersomstandigheden. Het eerste stukje was leuk, maar het rijden over de grote wegen bevalt me dan weer minder, hoewel de automobilisten wel rekening houden met jou en je racefiets. De klimmetjes vanuit Ucel en Saint-Privas zijn wel leuk. De afdaling van Mirabel naar Saint-Jean mijd ik in vervolg en deze heb ik in andere rondjes andersom zitten, dus als klim. Gezien de staat van het wegdek denk ik dat ik deze weg als klim ook niet ga doen. Al met al wel een mooie start van het fietsen in de Ardèche en over een paar dagen hoop ik etappe 2 te doen. Voor nu hoop ik dat ik vandaag het minst mooie rondje van de vakantie gefietst heb en ook het minst mooie weer van de vakantie gehad heb.