Fietsen in Corona tijd

We zitten alweer in week 6 van de ‘intelligente lock-down’ en het is al tijden mooi weer. Hoewel de stevige oostelijke wind de temperatuur in het Noorden nogal laag laat aanvoelen. Momenteel is het een tijd van stilstand, maar toch ook weer niet. Het sociale leven staat min of meer stil, maar als sporter kun je op individuele of met gezinsleden nog volop sporten. Toch worden de adviezen van het RIVM en dus het kabinet mijns inziens door iedereen anders geïnterpreteerd. Het #stayhome advies raadt aan om geen dingen in de buitenlucht te doen, anders dan boodschappen doen, een frisse neus scheppen of een kaartje op de bus doen voor iemand die dat goed kan gebruiken. Een rondje hardlopen lijkt dan prima, maar kun je dan wel een (flink) stuk gaan fietsen? Vanuit het NTFU zijn alle evenementen tot in ieder geval 1 juni afgelast en werd gepromoot dat je best rondjes kon fietsen, maar wel dichtbij huis en #ridesolo. Zo werd de challenge ‘Rondje om de kerk‘ opgestart waarin je punten kan verdienen wanneer je binnen 75km en dichtbij huis blijft. Een leuk initiatief!!

Fietsen door Noord Groningen

Hoe iedereen de regels en richtlijnen opvolgt is natuurlijk ieders eigen keuze, maar het is toch wel mooi om bij een tocht in de eigen omgeving de vele wielrenners tegen te komen die massaal het asfalt opgingen, vaak alleen of in kleine groepjes van 2 of 3 personen. Hele pelotons zie ik gelukkig niet meer, dat zou ook slechte reclame zijn voor ons racefietsers. Daarbij zie ik ook dat we rekening houden met de andere weggebruikers, want die zijn er ook massaal. Elkaar ruimte geven bij bet inhalen of passeren kan niet altijd, daarom gebruik ik zo veel mogelijk binnenwegen (gebruik voor rondjes maken daarom Komoot). En toch… toch lukte het ook mij niet altijd om met name de ouderen op hun e-bike veilig in te halen. Sommige ouderen fietsen namelijk niet achter elkaar, maar breed uit over de hele weg. Na drie keer bellen ga je dan toch maar inhalen wat je dan direct op een scheldpartij komt te staan. Het zijn dus echt niet altijd die groepen wielrenners die massaal op pad zijn en anderen het leven soms zuur maken.

Dat veel mensen in deze tijd voor het wielrennen kiezen merkte ik ook op bij het aanschaffen van een fiets voor mijn oudste zoon van 16. Op zoek naar een goede tweedehands beginnersfiets moest je alle zeilen bij zetten om voor een goed uitziende fiets in aanmerking te komen. Uiteindelijk lukte het ons om binnen een straal van 75 kilometer en Corona-vrij een fiets te bemachtigen. Leuk dat we nu ook samen kilometers gaan maken, nu al de andere sporten stil liggen.

Trek Madone 2.1.

Ik wens iedereen veel veilige kilometers toe in deze tijd, maar bovenal een goede gezondheid. En hopelijk kunnen we gauw weer met elkaar op pad in clubs, bij toertochten of individueel. En ik hoop al die marktplaats fietsen nog vaak tegen te komen en dat ze niet direct na deze virus-pandemie alweer op marktplaats te koop te vinden zijn.