De 5 minst leuke beklimmingen van Zuid-Limburg

Nu het voorjaar in aantocht is en dus ook diverse lange weekenden en korte vakantieperiodes dichterbij komen, zullen de komende tijd veel mensen er weer op uit trekken. Ondanks de Corona-pandemie zullen de huisjes toch wel weer bezet worden, omdat mensen er in dit zuidelijkste puntje van Nederland er nog altijd wel op uit kunnen trekken. Wandelend en vaak ook op de (race)fiets. En wat is er mooier dan op je fiets de prachtige, maar soms steile heuvels te beklimmen. En als je je fietstocht dan voorbereid zoek je gauw op de mooiste beklimmingen die je in daar kunt doen, maar nergens zie je lijstjes van beklimmingen die eigenlijk helemaal niet zo leuk zijn om te doen. Daarom dit persoonlijke lijstje met 5 beklimmingen waar ik me niet zo op thuis voel. Deze 5 staan in willekeurige volgorde!

 1. De Cauberg in Valkenburg
  Deze bekende naam uit de Amstel Gold Race is een beklimming die je natuurlijk wel eens gedaan moet hebben. Toch vind ik het geen aantrekkelijke klim en dan doel ik met name op de stukken voor en na de klim. Wanneer je de AGR lus 3 volgt daal je af via de Sibbegrubbe tot in Valkenburg. Wanneer je bij het Experience centre bent gestart dan is dit het laatste stukje van deze lus en kom je niet meer op de beklimming, maar wanneer je vanaf hier naar de Cauberg gaat, dan moet je rondom het centrum. Dat is in de weekenden en in vakantietijd vaak een tijdrovende en drukke bedoening. Veel auto’s en een spannend kruipunt met stoplicht maken dat je vaak moet stoppen en uit de pedalen moet. Wanneer je eenmaal de voet van de cauberg hebt bereikt kom je hier ook vaak met overstekende toeristen, toeterende auto’s en horden fietsers die deze klim vaak willen doen. Een boel gestress en dan is het een kilometer afzien naar de top waar je helaas geen mooi uitzicht wacht, maar gewoon een bocht naar rechts waar je het fietspad op mag op weg naar de beklimming van de Geulhemmerweg. En dat is nou net een die ik ook niet zo’n aanrader vind.
 2. De Geulhemmerweg
  Wanneer je meedoet aan de officiële toertocht van de Amstel Gold Race is dit de eerste klim die je tegenkomt. Hier gaan alle afstanden langs en dus zal het vaak een drukte van jewelste zijn. Als je de berg gewoon in een vakantie of in het weekend fietst is het er een stuk rustiger. Wanneer je deze klim doet nadat je de Cauberg gedaan hebt dan heb je een heerlijk snelle afdaling in de benen. Eenmaal in Geulhem ga je dan linksaf om de beklimming te starten. Eerst zie je nog een rotspartij links, maar dan snel fiets je tussen de huizen door omhoog. Een bocht naar rechts en een naar links en dan sprinten naar de rotonde waar de klim eindigt. Geen mooie uitzichten en weinig sfeer. Voor mij persoonlijk een klim die ik niet snel meer in een rondje opneem
 3. De Huls (Sint Remigiusstraat)
  Deze berg zit in lus 2 van de AGR en heeft zelfs een officiële tijdmeting. Dat is een reden om deze beklimming een keer te doen, maar is dit wel zo leuk? Persoonlijk is het een klim over een brede weg om in het dorp Huls te komen vanuit Simpelveld. Naast afzien is er verder niet veel te zien dan een paar mooie huizen en voorbij razende auto’s. Ik zou daarom de parallel liggende Oude Hulsberg nemen om hier boven te komen.
 4. De koning van Spanje
  We hebben in 2020 onze Corona vakantie doorgebracht op camping Gulperberg. De Gulperberg kun je op meerdere manieren beklimmen en wanneer je geen racefiets hebt is de Koning van Spanje de beste optie om boven te komen. Om bij de camping te komen voelt deze route echter wel als een enorme omweg en het voelt een beetje als een gekke klim. Hij wordt nooit echt heel steil, maar echt regelmatig is hij ook niet te noemen. Maar als je vanuit Gulpen of Partij komt, dan zijn de twee steile kanten toch wel veel leuker om te doen. Hoewel je ook veel meer afziet, maar dan is de beloning des te mooier. Het uitzicht vanaf de top, maar ook de voldoening dat je deze kanten beklommen hebt speelt mee!
 5. Rijksweg Vaals naar Maastricht
  Fietsen langs een doorgaande weg is nooit mijn hobby geweest, maar het fietsen langs een lange rechte vals plat stijgende doorgaande weg al helemaal niet. Gezien de lengte van het stuk van de N278 van Gulpen naar Margraten mag je dit stuk met recht wel een beklimming noemen. Je kunt er behoorlijk stuk op gaan, maar genieten is het niet. Afdalen is hier al een stuk aantrekkelijker, maar zelfs dat geeft geen voldoening op zo’n druk tracé met afslaand verkeer en een smal fietspad.