Fietsen rondom de Vossemeren Lommel: op de ATB

In de meivakantie heb ik een week doorgebracht op het CenterParcs park ‘de Vossemeren’ in het Belgische Lommel. Mijn reviews over het park staan op andere sites, hier ga ik de fietsmogelijkheden vanaf de Vossemeren benoemen. En die zijn legio! Je kunt hier op elke soort fiets alle kanten op.

Uiteraard had ik me goed voorbereid en diverse routes op de GPS gezet voor zowel de race als ATB. Ik had beide fietsen mee, ook omdat CP zelf ook ATB’s voor zowel kinderen als volwassenen verhuurt. In de directe omgeving van de Vossemeren ligt het mountainbike netwerk van Lommel. Hier zijn meerdere routes uitgepijld die weer verbonden zijn met de routes nabij Neerpelt en ook de route van Luyksgestel.

Vanuit CenterParcs Vossemeren kom je direct op de blauwe route. Een eenvoudige route die rondom het park gaat en een stuk langs het kanaal ‘Bocholt-Herentals’. Het lijkt saai langs een kanaal fietsen, maar niets bleek minder waar. Langs het kanaal loopt namelijk een dijk en daarachter is het bosgebied van Lommel. En ook op de dijk staan de nodige bomen. Dit leverde dus leuke singletracks op, met wat hoogteverschillen als je de dijk op en af gaat. 

Bij de grote brug over het kanaal, waar je onder door gaat, komt de rode route bij blauw en lopen ze een stukje gelijk aan elkaar. Vanaf hier hebben we dan ook de rode route gevolgd die uiteindelijk bij de Lommelse Sahara uitkomt. Je volgt dan eerst nog steeds het singletrack over de dijk en kom je bij een mooie voetgangersbrug in het bos die over het kanaal gaat (zie foto’s). Een mooi stukje kunst en functionaliteit.

Na een paar kilometer verlaat je de dijk en ga je over wat bredere paden door het bos. Hier kun je dus even op adem komen. Daarna volgen weer wat singletracks totdat je bij de Lommelse Sahara komt. Hier moet je een stukje door het stand ploegen, maar heb je wel een prachtig uitzicht. Na de Sahara ga je richting het start- en eindpunt van de rode route op het sportcomplex van Lommel, Vanaf hier neem je de blauwe route om weer terug te keren naar Centerparcs Vossemeren. Al met al een leuke route om een paar keer achter elkaar te doen en ideaal voor beginners en vakantiegangers.